Wedstrijden quicklinks
Lid worden
Agenda
31-8 | Oefenwedstrijden voor competitieteams!
1-9 | Openingstoernooi, zondag 1 september!
7-9 | Start KNHB voorcompetitie voor competitieteams
15-9 | Algemene Ledenvergadering
29-9 | Clinic Personal Hockey Coach bij HC Spaarndam
6-10 | Clinic Personal Hockey Coach bij HC Spaarndam
13-10 | Clinic Personal Hockey Coach bij HC Spaarndam
Hele agenda
Handige links
terug naar vorige scherm
Spelregel onder de loep: strafcorner de bal en de cirkel
16-4-2019
Hoe zit het nu precies met wel en niet buiten de cirkel bij een strafcorner?

Het thuisspelende team krijgt een strafcorner tegen: shoot in de cirkel. Deze wordt genomen: aangever speelt de bal richting kopcirkel waar de bal binnen de cirkel wordt gestopt. Een schot op doel volgt. Deze wordt gestopt en in de cirkel gaat het spel verder.

Terwijl het spel verder gaat begint een ouder van de bezoekende club te roepen naar mijn collega scheids. Want de bal was niet buiten de cirkel geweest. Niet veel later floot ik en gaf opnieuw een strafcorner. De ouder was gerustgesteld en ging verder in gesprek met andere ouders.

Hoe zit dat nu precies? Het reglement, 13.3.j voor de liefhebbers, geeft aan: "Er kan niet gescoord worden voordat de bal buiten de cirkel is geweest.” Het stoppen binnen de cirkel is geen overtreding noch reden om de strafcorner opnieuw te laten nemen. Het spel gaat gewoon door maar een eventuele "goal” telt dus niet. De bal zal eerst een keer buiten de cirkel moeten komen.

Leuk om te onthouden: mocht dat schot op doel bijvoorbeeld met een voet op de lijn worden gestopt, normaal gesproken een strafbal, is dat nu "slechts” een strafcorner.

Let op: de cirkellijn zelf, de witte streep, is onderdeel van de cirkel. De bal moet dus volledig over de cirkellijn zijn geweest.

Moet je dan als scheidsrechter wijzen, roepen of anderszins aangeven dat de bal niet buiten de cirkel is geweest op dat moment? De aanvallende partij neemt immers bewust het risico, maar soms is het gewoon ook onhandigheid, wat dan. Moeilijk is dat je dan opeens één van beide teams feitelijk staat te coachen. Waar begint en eindigt dat? En in welke mate wordt dat dan door het andere team gewaardeerd? Het is beter gewoon de regels te volgen en ze het te laten ervaren. Want na die ene afgekeurde goal is de boodschap wel over gekomen en zorgen ze dat ze het zelf managen de rest van het seizoen.

Mocht je dit toch anders willen aanpakken: maak hier vooraf duidelijke afspraken over met je collega scheidsrechter. Dan wordt over en weer op dezelfde wijze gehandeld.

En waarom ik dan toch floot en opnieuw een strafcorner toekende? Heel eenvoudig, er werd wederom shoot gemaakt. Het vervelende is wel dat je een ouder op dat moment het hoe en waarom niet kunt uitleggen, met soms gemopper tot gevolg. Als scheids de kunst dat te managen.

Heb je een vraag of ook een mooi voorbeeld: [email protected]

 
 

Social media
volg ons via:    
Hoofdsponsor
Sponsoren