Ouders en jeugdhockey

Ouders & jeugdhockey

Om alles op en rond het veld goed te laten verlopen, geven we hier uitleg over jeugdhockey en de rol die ouders daarbij spelen. Op deze manier weet iedereen waar hij/zij aan toe is en vermijden we discussies achteraf.

HC Spaarndam wordt geheel gerund door vrijwilligers. Ook aan nieuwe leden en ouders van (jongste)jeugd leden wordt gevraagd om te helpen de club draaiende te houden. Zonder hulp van leden kan de vereniging niet bestaan. Er zijn verschillende commissies die, naast plezier en contacten, er voor zorgen dat iedereen op een leuke, gezellige en sportieve manier kan hockeyen bij HC Spaarndam.

Beleid teamindelingen
Het spelplezier en het opbouwen van vriendschap spelen een grote rol in de sportbeleving van het kind. Hockey is een teamsport, waarbij het belang van het team boven het individu gaat. Van ouders vragen wij dit te ondersteunen en te stimuleren.

De indeling van teams gaat in eerste instantie op leeftijd en hoelang iemand al op hockey zit. Uiteraard wordt hierbij zoveel mogelijk rekening gehouden met vriendjes en vriendinnetjes. Spelers mogen hun voorkeur aangeven met betrekking tot één vriendje of vriendinnetje.

HC Spaarndam is nog een relatief kleine, maar snel groeiende vereniging. Dit houdt in dat het soms moeilijk is om teams bij elkaar te houden of om er een selectiebeleid, gelijk aan grotere clubs, op na te houden. Concreet betekent dit, dat er elk seizoen geschoven kan worden met spelers en speelsters. Uiteraard proberen we dat te voorkomen, want het doel van de jeugdcommissie en de technische commissie is om het voor iedereen zo leuk mogelijk te maken.

De KNHB gaat uit van de volgende speelcategorieën, het gaat hierbij om de leeftijd op 1 oktober van het lopende seizoen:

Categorie

Spelvorm

Veld

Gewenst aantal spelers

A 16-17 jaar

11-tal

Heel

13/14

B 14-15 jaar

11-tal

Heel

13/14

C 12-13 jaar

11-tal

Heel

13/14

D 10-11 jaar

11-tal

Heel

13/14

E 8-10 jaar

8-tal

6-tal

Half

Kwart

10/11

8/9

F 7 jaar

3-tal

Kwart

8

Brinkertjes 5 en 6 jaar

Spelactiviteit

Nvt

nvt


Planning

We streven er naar om voor de aanvang van het nieuwe hockeyseizoen de nieuwe teamindelingen gereed te hebben. De officiële KNHB competitie begint zo’n 2 weken na de start van de scholen. Omdat de beschikbaarheid van trainers afhankelijk is van een groot aantal factoren (werktijden, roosters op scholen, eigen trainingstijden, etc.) is het niet altijd mogelijk om al voor de zomervakantie alle trainers in te delen en de trainingstijden bekend te maken. We maken dit altijd zo spoedig mogelijk bekend.

De eindverantwoordelijkheid voor de teamindeling ligt bij de Jeugdcommissie. Uiteraard in samenwerking met de technische commissie, trainers en coaches.

De 11-tallen (A, B, C en D) vallen onder de jeugd de E8-tallen tot en met de Brinkertjes vallen onder de jongste jeugd.

Winnen is uiteraard bij de jeugd leuk, maar sportplezier en leren staan bovenaan! Van coaches en spelleiders wordt verwacht dat ze dit uitgangspunt erkennen en uitstralen.

Trainingen
Elk team heeft ten minste één keer per week training.
Om mee te doen heb je in ieder geval nodig: sportkleding, kunstgrasschoenen, een stick, scheenbeschermers (verplicht) en een bitje (verplicht). Zonder scheenbeschermers en/of bitje mag je niet meedoen met de training.

Het is mogelijk om mee te doen met proeftrainingen (2x), voor deze kinderen is een stick op de club beschikbaar. Het is prettig als kinderen zich van te voren aanmelden bij de jeugdcommissie, [email protected], als ze mee willen doen met de proeftraining zodat de trainer ze kan opvangen en goed kan begeleiden.

Elk team krijgt een eigen trainer die, onder leiding van een hoofdtrainer, training geeft. De hoofdtrainer is verantwoordelijk voor de leerlijnen en oefenstof en zal tijdens de trainingen op het veld zijn om de trainingen te begeleiden. Aan het eind van de training helpen de kinderen de trainers met het opruimen van de trainingsmaterialen.

Het leerplan dat gehanteerd wordt en de trainingsopbouw kun je hier vinden: Leerplan HC Spaarndam

Het trainingsschema staat op de website onder het kopje> jongste jeugd en jeugd. Kun je niet komen trainen, meld je dan af via een mail naar [email protected]. Vergeet daarbij niet je naam en team te vermelden. 

Wedstrijden
Wanneer een beginnend team of jeugdlid voldoende getraind heeft naar de mening van de hoofdtrainer/TC, mag het mee gaan doen in de competitie van de KNHB. De ene week speel je thuis, de andere week uit.

De wedstrijden dienen gespeeld te worden in officieel HC Spaarndam tenue. Deze is te koop bij Huijg Sport in de Cronjéstraat in Haarlem. Op de website is het mogelijk om tweedehands hockeyspullen aan te bieden of te vragen onder HC Spaarndam > Vraag en aanbod.

Om de wedstrijden goed te kunnen begeleiden is het van belang dat elk team een spelbegeleider of bij de 11-tallen een scheidsrechter heeft. Wat de taak is van een spelbegeleider kun je op de website vinden, onder Spelregels/Arbitrage.

Afgelastingen
Indien een training niet door kan gaan, zal de trainer via de teammanager/coach het team informeren. In geval van slecht weer (sneeuw of vorst) zal ook op de website komen te staan of de trainingen zijn afgelast.

Het kan voorkomen dat door overvloedige regenval, vorst of sneeuw er wedstrijden niet doorgaan bij ons of bij de uitclubs. De wedstrijdsecretaris zal een afgelasting zo snel mogelijk doorgeven aan de betreffende coach en teammanager en dit zal tevens op de homepage van onze website komen te staan. Bij winterse omstandigheden wordt aangeraden voor vertrek onze website te raadplegen of de website van de club waar je speelt. 

Check bij twijfel je teamapp of de website voordat je vertrekt. 

Sportiviteit & Respect
Bij de F en de E teams zijn de uitslagen nog niet belangrijk. Plezier in het spel en het aanleren van het hockeyvaardigheden zijn met name van belang.

Voor de wedstrijd schudden de kinderen en de coaches elkaar de hand en na afloop bedanken zij elkaar. Ook de spelbegeleider cq de scheidsrechter krijgt een hand voor en na de wedstrijd van de aanvoerder en van de coach. Na de wedstrijd drinken de teams samen met de tegenstander limonade. Het is zeker bij de jongste jeugd fijn als de ouders hierin het voortouw nemen.

Sportiviteit is heel belangrijk op én rond het veld. We willen alle ouders vragen om tijdens de wedstrijden buiten de hekken te staan. Alleen de coach en de begeleiders mogen langs de lijn staan. Dat is veiliger, maar vooral ook overzichtelijker voor de kinderen.

Aanmoedigen is leuk en belangrijk, wel willen we er op wijzen dat HC Spaarndam alleen positieve aanmoedigingen onderschrijft en willen we nogmaals benadrukken dat het bij de jongste jeugd niet gaat om het winnen, maar om het spel. Respecteer als ouder de rol van de spelbegeleider/scheidsrechters en laat je niet negatief uit. Indien een ouder zich niet aan de sportiviteit- en respect regels houdt, zal hij of zij door de jeugd/technische commissie of het bestuur daarop worden aangesproken. Ouders kunnen elkaar onderling scherp houden en feedback geven wat betreft hun gedrag rond en op het veld.

Ook voor onze jeugdspelers vinden we het belangrijk dat er sportief en met respect gespeeld en getraind wordt. Respect voor elkaar, de tegenstander, niveau verschillen, de spelbegeleiders, coaches , trainers en voor het materiaal en de omgeving. We verwachten van ouders dat zij hun eigen kinderen hiertoe zullen aanmoedigen en zo nodig aanspreken op hun gedrag.

Afzeggen
Hockey is een teamsport. Het afzeggen van een wedstrijd moet met uiterste zorgvuldigheid worden gedaan. Geen zin, moe, regen, een dagje winkelen of naar Artis zijn geen redenen om af te zeggen. We gaan ervan uit dat iedereen altijd bij een wedstrijd aanwezig is. Mocht een team door ziekte te weinig spelers hebben voor een wedstrijd, dan kan contact worden opgenomen met een ander team uit dezelfde of jongere leeftijdscategorie om een invaller te zoeken.

Tot Slot
De jeugdcommissie staat altijd open voor vragen, opmerkingen en suggesties: [email protected]